De Café Site

Het terrasseizoen komt vooralsnog wat moeizaam op gang. Wees goed voorbereid op de weersomslag die gaat komen. De ene ondernemer profiteert er meer van dan de ander. Met deze handige tips bent u altijd goed voorbereid op de zomerdrukte.

DAGELIJKS
Tip 01 | Kijk in het terrasseizoen dagelijks kritisch naar je eigen terras en dat van de buren:
waarin ben je onderscheidend?

Tip 02 | Besef dat je terras een visitekaartje voor je bedrijf is. Het geeft een eerste indruk van
sfeer en kwaliteit.

Tip 03 | Stem de uitstraling van je terras af op je interieur. Als buiten en binnen één geheel
is, klopt het verhaal voor de gast.

Tip 04 | Met parasols en luifels maak je het terras aantrekkelijker. Kijk of het handig is parasols
te kopen die je aan elkaar kunt bevestigen. Die bieden meer bescherming tegen zon,
regen en wind.

Tip 05 | Verplaats op warme dagen de parasols met de zon mee; dan hoeven gasten niet zelf
te gaan sjouwen met parasols.

Tip 06 | Besef dat de eerste indruk van de gasten telt; als je terras er slordig bijstaat en geen
goede uitstraling heeft, lopen ze je bedrijf voorbij.

Tip 07 | Plaats windschermen aan zijkanten van het terras. Eventueel op koudere dagen ook
aan de voorkant als dat van de gemeente mag.

Tip 08 | Zorg na een regenbui dat al het terrasmeubilair goed wordt droog gemaakt, zodat
gasten niet onaangenaam verrast worden.

Tip 09 | Hou het terras goed schoon. Niet alleen de tafels, maar ook de ondergrond en de
parasols. Ruim voortdurend servetten, viltjes en peuken op.

Tip 10 | Stoelen met kussens op de zitting en de rug zitten gewoon prettiger. Plus: ze ogen
aantrekkelijker.

Met een terras heb je een bedrijf erbij’, luidt een bekend gezegde. Een succesvolle exploitatie vraagt om een goede voorbereiding en sterk teamwork. Een slimme inrichting is hierbij essentieel om gasten te ‘lokken’.


INRICHTING
Tip 11 | Durf op je terras te spelen met hoogtes, kleuren en stijlen, zonder dat het een rommelige
aanblik geeft. Zet bijvoorbeeld statafels met krukken of juist een paar grote loungebanken
met kleurrijke kussens tegen de gevel.

Tip 12 | Verras je gasten met een eyecatcher op je terras: een opvallend meubelstuk, een
spetterende loungehoek of creatieve buitenbar.

Tip 13 | Haal binnen naar buiten. Zo staan er bij de Ierse pub Paddy O’Ryan in Leeuwarden
enkele stevige Chesterfieldbanken op het terras.

Tip 14 | Met goede terrasverwarming verleng je de terrasdag en het terrasseizoen. Verdiep je
bij de aankoop o.a. in de capaciteit en het energieverbruik. Energiezuinige terrasverwarming
kan in aanschaf duurder zijn, maar is in verbruik goedkoper.

Tip 15 | Zet tegen de schemering een paar vuurkorven of fakkels op het terras. Dat verhoogt
sfeer. Let wel op brandveiligheid.

Tip 16 | Leg op wat koudere dagen dekentjes op de stoelen, zodat gasten toch comfortabel
op het terras kunnen plaatsnemen.

Tip 17 | Gebruik krijtborden om aanbiedingen, dagschotels of een bier van de week te promoten.
Controleer voortdurend of op alle tafels een drankenkaart, menukaart en eventueel
tafelkaartjes met aanbiedingen staan.

Tip 18 | Maak op je terraskaart of op een speciaal bordje op het terras duidelijk waar de toiletten
zich bevinden.

Tip 19 | Hou goed in de gaten dat gasten voldoende bewegingsruimte op het terras
houden. Zet de tafels niet te dicht tegen elkaar en herschik verplaatst meubilair.

Tip 20 | Check voor aanschaf de gemeentelijke regels, want soms is gevelverwarming verboden
of juist verwarming midden op het terras niet toegestaan.

LOGISTIEK

Tip 01 | Zorg altijd voor goede looproutes voor je medewerkers, zowel van bar naar terras
als op het terras zelf. Hou de looppaden breed genoeg. Vermijd obstakels op de looproutes.
Weet dus goed waar je krijtborden, plantenbakken en parasols plaatst.

Tip 02 | Bepaal of je het terras wilt indelen in wijken of dat medewerkers het hele terras als
werkgebied moeten zien.

Tip 03 | Je kunt ook kiezen voor bepaalde taakverdeling; enerzijds medewerkers die bestellingen
opnemen en afrekenen, anderzijds runners die bestellingen uitserveren en tafels
afruimen.

Tip 04 | Maak je gasten duidelijk wie wat doet door bijvoorbeeld de kleur van het shirt:
bestellers rood, runners zwart en opruimers groen. Of zet functie achterop.

Tip 05 | Met handhelds kun je de service op het terras vergroten, omdat gasten sneller
kunnen bestellen en de drankjes/gerechten vlotter uitgeserveerd krijgen. Zorg wel voor
goede training van je personeel, anders werkt de techniek averechts.

Tip 06 | Goed gebruik van handhelds werkt naar drie kanten: meer service voor de gasten,
minder geloop voor medewerkers en meer omzet voor het bedrijf.

Tip 07 | Nummer de tafels. Handig bij het opnemen van bestellingen, handig in het kassasysteem,
handig als gasten verplaatsen.

Tip 08 | Zorg voor voldoende drankvoorraden bij de bar: o.a. fusten voorgekoeld bij de
hand, fris en wijn voorgekoeld en koffiemachines op scherp.

Tip 09 | Laat de keuken voor een goede mise en place zorgen, zodat gerechten snel
bereid en uitgeserveerd kunnen worden.

Tip 10 | Kies voor gerechten of borrelhappen die weinig handelingen vergen in de keuken,
dat bevordert de snelheid.

Tip 11 | Volg nauwkeurig de weerberichten via weersites op internet om goed te kunnen
roosteren en tijdig oproepkrachten voor het terras te bellen.

Tip 12 | Hoe vaak gebeurt het niet dat drie obers tegelijk binnen bij de uitgifte staan te
wachten op hun bestelling? Zorg ervoor dat altijd minimaal één collega zichtbaar buiten
loopt. Stem dit onderling af.

Tip 13 | Herken dat onvriendelijk personeel ook kan voortvloeien uit te lange werktijden,
onduidelijke instructies of slechte mise en place.

Tip 14 | Zorg dat je op drukke terrasmomenten als ondernemer altijd zelf aanwezig bent
of een bedrijfsleider/manager. Dat geeft medewerkers houvast.

Tip 15 | nieuwelingen
Rooster nieuwe medewerkers zonder terraservaring nooit alleen op het terras in; dat is
vragen om moeilijkheden.

Tip 16 | Besef dat terraswerk extra zwaar is: volle dienbladen, hoge temperaturen en
veel lopen. Bouw daarom meerdere kortere pauzes in een dienst in en vertel medewerkers
dat ze voldoende blijven drinken.

Bron: Horecasupport.nl