De Café Site

Bier is de meest verkochte drank in de horeca, maar de kennis er over is beperkt. Vanuit die gedachte startte vier jaar geleden Stibon. Inmiddels telt Nederland meer dan honderd afgestudeerde ‘bierambassadeurs’ en liefst twintig heuse Biersommeliers. In januari doet een nieuwe lichting StiBON 1 ‘leerlingen’ examen.

Waar wordt bier van gemaakt? Hoe wordt het gebrouwen? Welke biertypes zijn er? Wat betekent boven- en ondergisting? Hoe kan ik bier en spijs combineren? Wie de antwoorden niet weet hoeft zich niet gelijk ter schamen, maar zou kunnen overwegen zich in te schrijven voor een Stibon cursus. Daar komen deze elementaire zaken zeker aan bod. En nog veel meer.
Stibon staat voor Stichting Bieropleiding Nederland. Eind 2009 gingen de eerste cursisten aan de slag met de opleiding Niveau 1, ‘Algemene Bierkennis.’ Nu, bijna vier jaar later, zijn daar de niveaus 2 en 3 aan toegevoegd en is na de zomer het aantal cursusplaatsen uitgebreid. Naast Amsterdam en Gulpen kon de bierliefhebber die meer wil weten ook terecht in Breda en Nijmegen.
Hoewel het met de biercultuur in Nederland de goede kant op gaat valt er op dit gebied nog een hele slag te winnen meent Henri Reuchlin. Mede-initiatiefnemer en eigenaar van het Bierburo. ‘De Nederlandse biercultuur is nog overwegend 1-dimensinaal. Pils, pils, pils. Er zijn wel heel veel bieren maar de kennis hierover is zeer beperkt. Smaken, biertypen, productiewijze en combinaties met bier komen in vakopleidingen nauwelijks aan de orde’.
Het was Reuchlin al jaren een doorn in het oog dat bier het ondergeschoven kindje in drankenland is. Qua trainingen en cursussen dan. Op Hotelscholen is bier geen vast onderdeel van het lespakket, brouwers geven vooral taptrainingen en ook het SVH biedt geen specifieke biercursus aan ‘Zelfs voor geïnteresseerde consumenten was er niets terwijl het wel wemelt van de wijn- en whiskycursussen. Dus staken een paar jaar geleden hij en een paar andere bierliefhebbers de koppen bij elkaar. ‘Het was kort na het Pint-symposium over bier aan tafel in 2008 dat we ons realiseerden dat er iets moest gebeuren.’ Nu zegt hij: ‘We zijn opgezet zonder steun van de grote brouwerijen. En dus onafhankelijk. Na vier jaar is er echt een brede basis neergezet. En laten we de mensen kennismaken met wat Nederland op biergebied te bieden heeft. De afgestudeerden hebben nu een verhaal aan tafel als ze een biertje neerzetten. Het zijn echte bierambassadeurs. Die met trots hun Stibon-speldje dragen.’

Biercocktails
Dat kan Coenraad van Bommel alleen maar beamen. Hij vouwt de kraag van zijn overhemd om en toont het goudkleurige kleinood. Het bewijs dat hij drie niveaus Stibon met succes heeft afgerond. Hij was drie jaar geleden één van de eerste Stibon cursisten en werd recent in Oostenrijk benoemd tot Biersommelier. Aan de prestigieuze Doemens Akademie in Gräfefing (bij München) rondde hij samen met nog twintig collega’s het derde niveau van de Stibon opleiding af. In zijn zaak, Restaurant en Partycentrum De Haas in Elburg, is het diploma aan de wand het tastbare bewijs. Maar ook het aantal taps spreekt boekdelen. Elf zijn het er inmiddels. Daarnaast laat hij sinds enige tijd zijn eigen huisbier brouwen, het Elburgs Gappie, en staat op de kaart achter ieder gerecht behalve een wijn- ook een bieradvies.
Al in 2000 werd hij naar eigen zeggen door het biervuur aangestoken. De twee taps die hij had, één met Heineken, en één met Vos, kregen toen gezelschap van een trio waaruit Grimbergen, Palm en witbier ging stromen. ‘Het hek was van de dam’, zegt de mede-eigenaar van dit partycentrum en restaurant. Wat volgde was een ontdekkingstocht door bierland. Maar wel één die hij op eigen houtje moest uitvoeren. ‘Op een gegeven moment wilde ik er ook richting de gast meer over kunnen vertellen. Kennis is macht tenslotte. Met productkennis sta je ook steviger in je schoenen zodra een gast je vragen stelt. Ik had via Heineken al eens een Goed Getapt training gevolgd, maar dat ging toch vooral in op de productbehandeling. Toen ik hoorde over Stibon heb ik mij hier voor opgegeven.’ Een jaar lang reisde hij met regelmaat heen en weer naar Amsterdam. Toen nog de enige cursusplaats.’
Hij kreeg daarbij gezelschap van Hanneke van het Ende. In Elburg eigenaresse van een Mitra slijterij. Beiden werken inmiddels goed samen op biergebied. ‘Heb ik een nieuw biertje van de tap en gasten vragen waar ze het kunnen kopen verwijs ik ze naar de Mitra en andersom’, zegt Van Bommel.
‘Als cursisten van een groep leer je ook van elkaar’, zegt Van het Ende. Met een paar vrouwelijke bierliefhebbers bracht ze twee jaar geleden een eigen bier op de markt Tasty Lady. Binnenkort gevolgd door de Foxy Lady. Onder andere gebrouwen met speciale Mandarina hop. En ze liet een klein boekje maken met recepten die bij het bier geserveerd kunnen worden.
Hoewel De Haas geen typisch biercafé of specialiteitenrestaurant is, het bedrijf haalt veel omzet uit geesten en partijen, prijkt achter ieder gerecht op de kaart wel een biersuggestie. Van Bommel: ‘Zeker na het halen van Niveau 2 stond ik veel zelfverzekerder aan tafel. Kon de gasten echt vertellen waarom dat biertje goed bij een bepaald gerecht past. En in Oostenrijk heb geleerd hoe je biercocktails moet maken. Dat ga ik hier nu ook doen. Je merkt echt dat gasten het steeds leuker beginnen te vinden. Nu is het mijn taak om die kennis door te geven aan de werkvloer.’

Waar kan ik ‘m volgen?
De StiBON opleiding is op meerdere plaatsen in het land te volgen. De kosten bedragen €475 (ex BTW). De groepsgrootte verschilt van minimaal vijftien, tot maximaal 22 personen. Bij voldoende animo start komend voorjaar ook weer een opleiding op Niveau 2. Ook heeft Stibon weer een op maat gemaakte overeenkomst met de Doemens Akademie in Gräfelfing (bij München) zodat de cursisten ook in 2014 na het behalen van het diploma Niveau 2 de officiële opleiding tot Biersommelier kunnen voltooien. Dat gebeurt in het BierKulturHaus van Axel Kiesby in het Oostenrijkse Obertrum.
www.stibon.nl