De Café Site

Pils is bier, maar bier is niet altijd pils. Beter gezegd, pils is maar één van de vele biertypen die er zijn.

Pils wordt op een koudere manier vergist waardoor het bier ondergistend is. Vrijwel alle speciaalbieren zijn bovengistend. Een paar in de horeca veel geschonken biertypen zijn: Blond, Dubbel, Tripel, Amber en de recent vrij populair geworden en bittere Indian Pale Ales, oftewel IPA’s. Eén van de best verkochte speciaalbier-variëteiten in Nederlands is het Bo(c)kbier dat jaarlijks vanaf de eerste maandag van oktober smaak geeft aan het najaar. Hoewel de consumptie van pils jaar na jaar afneemt, stijgt het aandeel speciaalbier in de horeca. Het is voor de horecaondernemer een prima manier om zich te onderscheiden. Vooral ook omdat er mee kan worden ingespeeld op die andere trend; streekproducten. Nederland telt al bijna tweehonderd brouwerijen. Altijd wel eentje in de buurt dus. Daarnaast is er een toenemende vraag naar bier als maaltijdbegeleider.

Speciaalbier serveer je zo:

1)      Bier is de enige drank met een schuimkraag die blijft staan. Om ervoor te zorgen dat dit ook gebeurt moeten vrijwel alle bovengistende speciaalbieren – of ze nou uit de fles of het fust komen – geschonken worden in een schoon, vetvrij en droog glas. Spoel ze daarom in warm water met soda en laat ze drogen. Een ‘bierschoon’ glas is te herkennen aan de ‘ringen’ die achterblijven na iedere slok.

2)      Tap of schenk het glas in één vloeiende beweging. Vermijd bijtappen. De schuimkraag op het bier zorgt er voor dat zuurstof minder makkelijk bij het bier komt. Het doorbreken van de schuimkraag zorgt er voor dat het koolzuur loslaat wat de smaak niet ten goede komt.

3)      Zwaardere speciaalbieren smaken het beste als ze iets warmer worden getapt of geschonken dan pils. Pakweg vanaf 6  C.

4)      Gebruik voor het inschenken bij voorkeur het bijbehorende glas. Het verhoogt de beleving. Zorg ervoor dat bij het uitserveren het logo richting de gast wordt gedraaid en dat er een viltje onder het glas wordt geplaatst.

4 Responses van “ Speciaalbier serveer je zo ”