De Café Site

Op sociale media vragen meerdere cafés het zich af. Hoe herdenken wij vanmiddag om 16.00 uur de slachtoffers van de vliegramp? Er is geen vast protocol, iedere ondernemer bepaalt zijn eigen invulling. Zeker is wel dat op dat moment heel Nederland één minuut stil is. Ook de Nederlandse horeca.

Molens in rouwstand. Treinen die één minuut stil staan. De Domtoren die vijf minuten de rouwklok slaat. In heel Nederland zijn vandaag initiatieven om de slachtoffers van de vliegramp te herdenken. Ook in de horeca. Minister-president Rutte heeft vandaag – woensdag 23 juli 2014 – tot dag van nationale rouw verklaard. Op deze dag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van nabestaanden. Daarnaast zullen aanwezig zijn Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher, vertegenwoordigers van landen waarvan slachtoffers te betreuren zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders.
Na de landing van de twee militaire vliegtuigen zal de aankomst in Nederland worden gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.
In verband met deze dag van nationale rouw heeft minister-president Rutte een bijzondere vlaginstructie uitgegeven om op alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland is verzocht hetzelfde te doen. Verder kunnen op verschillende momenten van deze dag klokken worden geluid. Dit laatste geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen. De aankomst is voorzien om 16.00 uur.
Op het twitteraccount #nationalerouwdag worden veel steunbetuigingen achtergelaten voor de nabestaanden.