De Café Site

In de maand dat de Week van het Nederlandse Bier van start gaat (28 mei) mag Nederlands speciaalbier natuurlijk niet ontbreken op de bierkaart. Het aanbod is groot, gasten vinden het heerlijk. Aan diversiteit geen gebrek.

Neem bijvoorbeeld de Thai Thai van de Amsterdamse brouwerij Oedipus. Deze actieve jongens zie je in de hele stad en daarbuiten hun bieren afleveren. Ze combineren dan ook twee belangrijke eigenschappen, kwaliteit en originaliteit. Niet alleen in naamgeving. Want naast de Mama is Thai Thai een kruidige tripel met 8% alcohol. Naast galanga, sinaasappelschil en korianderzaad bevat dit bier ook citroengras en chilipeper. Het levert inderdaad een pittig biertje op. Ook de jongens va Het Uiltje schuwen het experiment niet. Met een naam als ‘Met je cascade groene trui’ weet de echte bierliefhebber al genoeg. Dit is een dubbele IPA met liefst 155 EBU. Dat is bepaald geen garantie voor een goed bier, maar in dit geval is het in combinatie met de 8,4% alcohol die het bier bevat verrassend subtiel van smaak. En zal het niet alleen de hopfreaks aanspreken.
Ook Ramses timmert al een paar jaar stevig aan de weg. The Lucky 7 verenigt een aantal biertrends in zich. Het is gebrouwen met behulp van een paar collega-brouwers – collaboration brew – waaronder Oedipus en Het Uiltje en bevat naast zeven hopsoorten ook nog saffraan. Het EBU gehalte blijft steken op 77. Nog steeds stevig gehopt dus, maar de bierliefhebber die extreme hopbitterheid wat minder kan waarderen zal dit bier zeker bekoren.
En het duurde pakweg twintig jaar, maar inmiddels zijn er ook in Friesland meer brouwerijen dan bierpionier Us Heit. Kâld Kletske is afkomstig van brouwerij De Hoge Stins uit Burgum. Voor een tripel zou het bier iets meer karakter kunnen mogen hebben maar kwalitatief goed gebrouwen. Er is ook een Blond. Van de grotere brouwers heeft Lindeboom een mooi gamma speciaalbieren onder de vlag van Gouverneur. Dit vervaarlijk makkelijk drinkende tripeltje is een echte aanrader. Tot slot natuurlijk ’t IJ. Uit Amsterdam, maar sinds er een tweede brouwerij werd neergezet en recent nog de lagercapaciteit uitgebreid zijn de bieren met de struisvogel op het etiket in heel Nederland verkrijgbaar.
DSC_0026