De Café Site

De Amsterdamse horecabaas Martin Vinke is dinsdag overleden. Vinke was eigenaar van The Cooldown Café’s, de Heineken Hoek, Café de Krull, de Surprise Bar en La Bastille en had in de stad de bijnaam ‘Keizer van het Leidseplein’.

Martin Vinke exploiteerde meerdere bekende cafés waaronder The Cooldown Café’s. Zelf zei Vinke over de vestiging op de Lange Leidsedwarsstraat: ‘De student staat naast de advocaat, de zakenman naast de glazenwasser. Iedereen is gelijk en heeft plezier. Daar doe ik het voor: handjes in de lucht en een lach op je gezicht.’ Quote omschreef hem in 2011 als de ‘horecakeizer van het Leidseplein’. Vinke begon in 1984 als barkeeper en dj in de Surprise Bar. Zijn eerste café was in 1989 de kleine Cooldown in de Lange Leidsedwarsstraat.
Een ingewijde die liever anoniem blijft beschrijft in Het Parool Vinke als een man die het genre feestcafé heeft uitgevonden. ‘In veel landen waar après-ski groot is, hoor je de kreet ‘heee, hooo’. Dat is een kreet waar hij mee begonnen is in zijn cafés. Vinke wist heel goed hoe je mensen moest vermaken, een plaat werd nooit tot het einde gedraaid. Die snelheid zorgde voor de goede sfeer. Het was één van de redenen waarom mensen zo graag in zijn cafés kwamen.’

Dinsdag begrafenis
Vinke was ook enkele maanden eigenaar van café The News, maar dat moest op last van de burgemeester sluiten. Er waren ongeregeldheden zoals enkele schietpartijen geweest, waarvan één in de tijd dat Vinke eigenaar was. ‘Hij vond dat verschrikkelijk,’ zegt de ingewijde daarover. De problemen met The News waren al tien jaar voordat Vinke eigenaar werd begonnen.
‘Vinke hield van Amsterdam,’ zegt de ingewijde. ‘Hij vond het fantastisch om overleg te hebben met de burgemeester. Hij was een man die altijd meedacht met de stad.’