De Café Site

Deze zomer mag amateurbrouwer Jeroen Free samen met de brouwmeesters van Brand in Wijlre zijn winnende India Pale Ale (IPA) brouwen. Free won dit weekend de Brand Bierbrouwwedstrijd. In januari komt zijn IPA op de markt. Vanaf dat moment zal het bier verkrijgbaar zijn in de Brand horeca, bij slijterijen en supermarkten.

Voor de derde keer vond dit weekend de Brand Bierbrouwwedstrijd plaats. Samen met bierconsumentenvereniging PINT vond deze brouwwedstrijd voor thuisbrouwers plaats. Dit jaar deden er zo’n 150 hobbybrouwers mee. Na een pils en een zwaar blond werd de thuisbrouwers dit jaar gevraagd een India Pale Ale te maken. Deze IPA is een van oorsprong Engels biertype en momenteel zeer populair in de bierwereld. Het werd destijds extra gehopt om de lange zeereis van Engeland naar India te doorstaan. Dit dankzij de conserverende werking van hop.
Volgens de jury was de IPA van Jeroen het beste van de tien overgebleven bieren. Juryvoorzitter Derek Walsh: “Deze IPA is een typisch voorbeeld van minder is meer. Het is gebrouwen met een beperkt aantal goedgekozen ingrediënten. Het is een goed drinkbaar, fris, citrusachtig bier. Geen ouderwetse Engelse IPA.”Meesterbrouwer Michel Bormans van Brand: “Jeroen zijn IPA heeft een mooie amberkleur en is goed in balans. Het is bitter maar toch zacht.”
Jeroen Free was blij verrast met zijn overwinning: “Ik vond mijn IPA goed, maar dat hij zo goed was dat ik er de Brand bierbrouwwedstrijd mee zou winnen, had ik nooit verwacht. Ik kan me amper voorstellen dat er straks bier te koop is waar mijn naam en mijn portret op staat! Het Zwaar Blond waarmee Jacques Bertens vorig jaar de bierbrouwwedstrijd won, maakt inmiddels deel uit van het vaste assortiment Brand bieren. Het zou geweldig zijn als dat straks ook met mijn IPA gebeurt.” Bij monde van Brand Manager Marc Scholten van Brand is het inderdaad de bedoeling dat het bier een vast onderdeel van het assortiment gaat uitmaken.

De finale van de Brand bierbrouwwedstrijd was onderdeel van de Open Brouwerij Dag. Ruim 1.500 bierliefhebbers bezochten de brouwerij in Wijlre. Tijdens een rondleiding door de brouwerij en het brouwerijmuseum konden zij het Brandgevoel ervaren en kregen zij een preview van de nieuwe Brand-fles.