De Café Site

Steeds meer brouwers experimenteren ermee, het rijpen van bier op houten vaten. Hertog Jan speelt ook in op deze ontwikkeling. Van het tweede bier in de reeks van ‘Ongekend’ bieren, HJA15/2, is maar één ketel gebrouwen en het bier heeft inmiddels ruim een jaar heeft gerijpt.

HJA15/2 is het tweede bier binnen de drie eenmalig gebrouwen bieren in de Hertog Jan Ongekend reeks. Het werd meer dan een jaar geleden gebrouwen door Johan Kranen. Eén van de brouwers bij Hertog Jan. Hierna heeft het gerijpt op houten vaten. Het rijpen van bier op whisky, port en andere houten vaten is een vak apart en wordt door brouwers steeds vaker gedaan. Het rijpingsproces moet nauwgezet worden gevolgd en de rijpingscondities zoals temperatuur, licht en vochtigheid maar ook de duur van het rijpingsproces zijn heel belangrijk voor het eindresultaat, weten brouwers van Hertog Jan in Arcen. Er is binnen het concern veel kennis hierover aanwezig. De collega’s van het Amerikaanse Goose Island zijn er al jaren mee bezig en zijn net als Hertog Jan onderdeel van AB InBev.

De tweede Hertog Jan Ongekend wordt op 21 november gepresenteerd en is beperkt verkrijgbaar. Natuurlijk is het te proeven bij de Hertog Jan Proeverij, tegenover de brouwerij en vanaf 28 november ook bij Mitra en Jan Linders. Ook is het verkrijgbaar bij diverse Hertog Jan Vriendenkring cafés en een aantal andere biercafés.

Eén Response van “ Hertog Jan komt met tweede ‘Ongekend’ bier ”
  1. Raymon

    Waar in Groningen wordt dit bier verkocht? In de zomer werd ons tijdens een rondleiding al verteld dat er iets speciaals aan zou komen en dit 2e brouwsel zouden mijn vriendin en ik graag proberen!