De Café Site

AirKeg heet het door Heineken ontwikkelde wegwerpfust met een inhoud van 20 liter. Vooralsnog worden de fusten afgevuld met Newcastle Brown Ale en Heineken pils en zijn ze bedoeld voor de Amerikaanse markt. Hier wordt het systeem momenteel als ‘BrewLock’ gepresenteerd aan de distributeurs.

De AirKeg is door Heineken zelf ontwikkeld. Momenteel worden de eerste fusten afgevuld op de brouwerij in Zoeterwoude. Het fust bestaat uit twee plastic containers die in elkaar zitten. Door met behulp van een luchtcompressor lucht tussen deze containers te blazen, wordt het binnenste fust leeg gedrukt. Een techniek die ook wordt toegepast bij kelderbiersystemen. Het is hierdoor niet meer nodig om CO2 te gebruiken bij het tappen, wat een kostenbesparing is.
Het systeem is ontwikkeld voor de export naar Amerika. Hier wordt het systeem momenteel als ‘BrewLock’ gepresenteerd aan de 1500 distributeurs in het land.

De AirKeg is niet het eerste wegwerpfust. In Nederland worden veel speciaalbieren al afgevuld op fusten die na leeggetapt te zijn bij het vuil kunnen. De KeyKeg is hiervan het bekendste voorbeeld. Het zorgt ervoor dat (kleinere) brouwers niet hoeven te investeren in dure fusten en een bijbehorende schoonmaaklijn. Cafés kunnen de lege fusten na afloop scheiden. De kartonnen buitenkant bij het papier, de plastic binnenzak bij het kunststof afval.