De Café Site

HEINEKEN heeft vandaag Heineken H41 gelanceerd, een lagerbier dat is gebrouwen met de ‘moedergist’ van Heineken A-gist. Deze zeldzame, wilde gist, officieel Saccharomyces Eubayanus geheten, is in 2010 in Argentijns Patagonië ontdekt. De brouwers van HEINEKEN hebben het gebruikt om dit nieuwe speciale lager bier te creëren. Heineken H41 heeft een volle smaak met kruidige componenten en frisse fruitige ondertonen.

Willem van Waesberghe, sinds 1995 meesterbrouwer bij HEINEKEN: “Ons unieke Heineken A-gist is kenmerkend voor de bekende Heineken smaak. De A-gist werd 130 jaar geleden voor het eerst geselecteerd door Dr. Hartog Elion, een Heineken brouwer en wetenschapper opgeleid door Louis Pasteur, en wordt vandaag nog steeds gebruikt in alle brouwerijen ter wereld waar Heineken wordt gebrouwen.”
Van Waesberghe vervolgt: “De vondst van de moedergist in Patagonië bood HEINEKEN de unieke kans om hiermee op ontdekkingstocht te gaan. Het doel van de meesterbrouwers was daarbij niet om een beter Heineken bier te brouwen, Heineken heeft wat ons betreft al 130 jaar het perfecte recept, maar we wilden verkennen hoe de moedergist de smaak van Heineken zou beïnvloeden en op die manier nieuwe smaken ontdekken. Voor Heineken H41 zijn dus dezelfde ingrediënten gebruikt als voor het vertrouwde Heineken pilsener, alleen de gist, de ziel van het bier, is anders. Met als resultaat: een andere smaak. Een speciaal lagerbier met kruidige componenten en frisse fruitige ondertonen.
Heineken H41 is het eerste speciaal lagerbier in een serie Heineken ‘Lager Explorations’ die later op de markt zullen komen. De naam is afgeleid van de breedtegraad in Patagonië waar de moedergist is ontdekt: 41ᵒ zuiderbreedte. De H staat voor Heineken. Heineken H41 is vanaf half april verkrijgbaar bij driehonderd speciaal geselecteerde Nederlandse horecazaken, in 33cl fles en op tap.