De Café Site

Eric Visser is de nieuwe Nederland Kampioen bierblindproeven. In Stadsbrouwerij Cambrinus in Zutphen wist de ervaren bierproever die meedeed namens ABT-café De Beyerd in Breda de meeste bieren blind te herkennen. Koen Wijnstok van ‘t Gelagh uit Oisterwijk werd tweede.

In de Zutphense stadsbrouwerij kwamen zo’n 35 bierproevers op zondag 2 november bij elkaar om uit te maken wie de beste blindproever van Nederland is. Voor de jaarlijkse wedstrijd is het zaak om zoveel mogelijk bieren te herkennen. ”Ik heb veel geoefend. De laatste keer oefenen had ik er zeven uit zeven. Dus ik stond hier wel met het nodige vertrouwen”, aldus de winnaar.
Koen Wijnstok, de nummer 2, wist pas een dag voor de wedstrijd dat hij in de finale mocht meedoen. “Met een beetje meer tijd was ik mogelijk nog iets verder gekomen”, aldus Wijnstok.
De proefwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Alliantie van BierTapperijen (ABT). Traditiegetrouw mag de winnaar van de wedstrijd zelf een bier brouwen dat vervolgens Bier van de Maand wordt bij het samenwerkingsverband van biercafés.
Deze maand, november, is het bier van Maarten Immerzeel te proeven bij de ABT-cafés. Immerzeel won vorig jaar de blindproefwedstrijd namens het Wageningse biercafé De Vlaamsche Reus. Zijn ‘Immerz ale’ is een dubbele IPA met 9% alcohol en gebrouwen bij de Amsterdamse brouwerij De Prael.