De Café Site

Over het algemeen is er een duidelijk onderscheid te maken tussen Friese, Groningse en Drentse droge worst.

De Groningse en Friese droge worst zijn aanzienlijk minder gedroogd dan de Drentse droge (ook wel harde) worst. Waar de Groningse worst meer kruidnagel bevat, is de Drentse bovendien vetter en bevat kruiden (nootmuskaat) in plaats van kruidnagel. De in netjes, of los verkochte Drentse worst is landelijk nog niet zo algemeen verkrijgbaar in supermarkten als zijn soortgenoten. Het wordt soms ook als Drentse kosterworst verkocht.
Voor mensen die nagenoeg geen zout mogen gebruiken is dit het alternatief op ‘worstgebied’. Ingrediënten: 100% varkensvlees, natuurlijke darm, peper, zout, nootmuskaat. Er zijn nog zo’n tien Drentse slagers die de die de Drentse metworst op ambachtelijke wijze produceren. Ook in Twente, Achterhoek, de Betuwe en Noord-Brabant worden harde tot zachte metworsten door diverse ambachtelijke slagers geproduceerd. Combineren? Dat kan heel goed. Omdat kruidnagel ontbreekt, is de worst iets milder dan varianten die dit ingrediënt wel bevatten. Een Westmalle Dubbel, andere Dubbel of Bockbier zal er prima bij smaken. Tips met andere suggesties zijn natuurlijk welkom.