De Café Site

Het bier van de maand december is geen zwaar en kruidig kerstbier. Met de huidige hoge temperaturen kiezen we liever voor een meer verfrissend bier.

Na de herontdekking van Ipa’s, Saison’s en Porter is het hek van de dam. Zijn er nog meer vergeten biertypes die het verdienen nieuw leven ingeblazen te krijgen? Genoeg, zo blijkt. ‘Zuur is het nieuwe bitter’, klinkt het inmiddels in bierkringen. Dus worden de bieren met wilde gist naar voren geschoven. Een ander biertype dat de laatste tijd vaak wordt genoemd is Gose. Van oorsprong een bierstijl uit het Duitse Leipzig. Het meest opvallende kenmerk: er wordt zout aan toegevoegd. En als kruid nog wat koriander. In het kader van Jopen’s 20-jarige jubileum heeft ook de Haarlemse brouwer een Gose gebrouwen. Het is een zogeheten collaboration bier. Gebrouwen met een collega dus. In dit geval het Italiaanse Del Ducato. Het bier heeft maar 5% alcohol maar is uitermate complex en vol van smaak. Het zoute karakter zal niet iedereen aanspreken, maar uniek is het zeker.