De Café Site

Als december voor de deur staat weten wij wijnmensen wat ons te doen staat, namelijk mooie klassieke wijnen in huis halen. December is immers de maand van feestelijk tafelen met klassiekers als kalkoen, roast beef, ganzenlever, tarbot en kreeft. En juist deze gerechten vragen om klinkende wijnen, al was het alleen maar om de min of meer verplichte tafelgasten te kunnen imponeren.

Vaak lopen de mensen direct naar het schap met fijne Bourgognes en krachtige Bordeaux, en daar komt ook verdraaid veel lekkers vandaan maar ikzelf maak graag een extra ommetje om dan bij het schap met Spaanse wijnen uit te komen. De Spanjaarden vieren ook zeer uitbundig Kerst maar dan wel graag met hun eigen wijnen. En gelijk hebben ze want in Spanje maken ze al eeuwenlang zeer lekkere wijn.
Mijn feestselectie bestaat dan ook uit een tweetal top Spanjaarden, beide zeer geliefd in Spanje en gelukkig ook daarbuiten verkrijgbaar!
De witte is de 2013 Terras Gauda `O Rosal` een prachtwijn uit Galicië in Noordwest Spanje, vlak boven Portugal. De wijn is gemaakt van de bekende Albariño met daarbij een deel Loureira en Caiño Branco, lokale druivenrassen die de wijn een extra dimensie geven. Door het aangename koelere klimaat in Galicië behouden de druiven hun fijne zuren en dat levert een prettig frisse wijn op die qua geur en smaak het midden houdt tussen droge Riesling en een volle Sauvignon blanc. De prachtige minerale ondertoon maakt dit tot een zeer spannende, erg smakelijke wijn die geweldig samengaat met allerlei schaal- en schelpdieren maar ook zeker niet misstaat bij een gebakken moot sappige kabeljauw.
De rode wijn is wereldberoemd want een Rioja, niet een rustieke wijn waar houtrijping de boventoon voert en de eigenlijke wijn volledig wordt weggeblazen door vanille, ceder en andere gevolgen van te intensieve houtlagering, maar een moderne, elegante Rioja. Het is de mooie 2012 Viñas de Gain van Bodegas Artadi uit het Baskische deel van de Rioja-streek. Deze wijn is gemaakt van 100% Tempranillo en heeft 12 maanden kunnen rijpen op vaatjes van Frans eikenhout. Dit Franse hout geeft, in tegenstelling tot Amerikaans hout, een fijner effect aan de wijn zodat het karakter van de rijpe druiven goed tot zijn recht komt. De wijn is zeker krachtig te noemen maar dan wel één waar het fruit domineert, de rijpe tannines voor een goede balans zorgen en de houtrijping zorgt voor een zachte, iets zwoele afdronk. Prachtig bij vooral geroosterd lamsvlees en rode biefstuk, ook een topper bij harde, iets belegen kazen.

Wilt van der Kooi is vinoloog en werkzaam bij wijnwinkel De Gouden Ton in Amsterdam. Regelmatig adviseert hij horecabedrijven over de samenstelling van de wijnkaart.