De Café Site

Daar waar de Middellandse Zee zo langzamerhand is leeggevist, zijn er, ironisch genoeg, aan de oevers van deze zee erg veel heerlijke wijnen te vinden die perfect samengaan met al het lekkers wat normaal gesproken in diezelfde zee zou moeten rondzwemmen.

Italië, Frankrijk en Spanje zijn de grootste spelers op de wereld wijnmarkt en niet toevallig liggen alle drie aan de geliefde Middellandse Zee en produceren zij veel heerlijke druivige maatjes voor oesters, mosselen, tonijn, krab, gamba’s en wat verder uit zee ter tafel komt.

Deze maand is mijn blik gevallen op de Franse Picpoul de Pinet, een bijzonder lekkere witte wijn uit de buurt van het Bassin de Thau, een soort binnenzee van de Middellandse Zee ter hoogte van Sète, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Montpellier.

De Picpoul (naam van de druif) de Pinet (herkomstdorp) groeit letterlijk aan de oevers van dit Bassin de Thau en in het geval van de wijn van Domaine Félines-Jourdan groeien de druiven in een prachtig beschermd natuurgebied waar de omstandigheden perfect zijn voor biologische wijnbouw.

De Picpoul de Pinet is nog niet heel bekend maar wint in de meeste visrestaurant gelukkig aan populariteit. Volkomen terecht want door het sappige, frisse karakter waarin een spoortje kruidigheid te vinden is én de mooi minerale ondertoon is deze wijn een supergoede partner voor de Fruits de Mer waarvan het Bassin de Thau dus de kweekvijver is.

Qua prijs hoef je het ook zeker niet te laten want wijnen van goede kwaliteit zijn in de Languedoc meestal bijzonder goed geprijsd.
Deze Picpoul van wijnmaakster Claude Jourdan kost bij Wijnkoperij De Gouden Ton € 6,54 ex. 21% BTW.

Wilt van der Kooi is vinoloog en werkzaam bij wijnwinkel De Gouden Ton in Amsterdam. Regelmatig adviseert hij horecabedrijven over de samenstelling van de wijnkaart.