De Café Site

Druiven zijn net mensen; geef ze lekker veel zon en wat te drinken en ze bloeien zienderogen op. In Spanje heb je over het algemeen veel zon en ja, je vindt er dan ook erg veel druiven waar de mooiste wijnen van worden gemaakt. Zoals deze Cruz de Piedra Macabeo 2013, Calatayud uit Spanje

Bijvoorbeeld uit de regio Calatayud, zo’n 80 kilometer ten zuiden van de stad Zaragoza, een behoorlijk onherbergzame streek rond de Virgen de la Sierra, een hoge berg die majestueus boven haar buurheuvels uittorent. Onherbergzaam misschien maar wel met veel zon en mooie hellingen en zodoende zeer geschikt voor wijnbouw.
Calatayud is dus een woeste streek met een onvervalst landklimaat met zijn bijbehorende koude winters en hete zomers. Door de hitte denk je dan al gauw aan rode druiven die wel tegen een zonnebad kunnen (er wordt inderdaad veel rood en rosé van de Garnacha gemaakt) maar door de hoger gelegen, en dus wat koelere, wijngaarden is de aanplant van witte rassen ook heel goed te doen. De Macabeo druif, die in andere delen van Spanje ook wel Viura heet, is de meest aangeplante druif in Calatayud. Deze druif kan goed tegen de zon en behoudt lang zijn frisheid die in de beste gevallen ook weer in de wijn terug te vinden is.
Cruz de Piedra Macabeo wordt gemaakt door een kleine coöperatie die een jaar of 10 geleden geïnvesteerd heeft in een computergestuurde wijnmaakinstallatie, een belangrijk detail want hierdoor maken ze heerlijke fruitige en frisse wijnen die verkregen zijn door de geautomatiseerde rustige, gekoelde vergisting van de druiven.
De Cruz de Piedra Macabeo is een heerlijke zomerwijn die barst van het witte fruit als druif, appel en zelfs een vleugje lychee; zeer verfrissend met een milde finish die niet gauw verveelt. De naam Cruz de Piedra is overigens afgeleid van de stenen kruisen die de befaamde Camino de Santiago de Compostella markeren, dat je het weet…..
Deze mooie wijn is verkrijgbaar bij Wijnkoperij de Gouden Ton en kost € 5,10 ex. 21% BTW

Wilt van der Kooi is vinoloog en werkzaam bij wijnwinkel De Gouden Ton in Amsterdam. Regelmatig adviseert hij horecabedrijven over de samenstelling van de wijnkaart.