De Café Site

Hou het vakantiegevoel vast

Nu de eerste lichting vakantiegangers alweer drie weken spaart voor haar volgende vakantie en de laatste lichting langzaamaan huiswaarts keert bekruipt ons altijd een gevoel van weemoed. Weemoed omdat we het vakantiegevoel zo snel kwijtraken, de zon ons niet meer zo intens verwarmt, de sardientjes op de grill minder smakelijk zijn en die wijn daar in de bergen op het terras toch echt veel lekkerder was…….
Gelukkig zijn er wijnen die het hele jaar door aan vakantie doen denken. Wijnen uit de Provence, Galicië, Alicante, Wenen, Toscane of uit welke prachtige wijn / vakantiestreek dan ook.
De wijn die mij altijd in de vakantiestemming brengt is er één uit Piemonte, in noordwest Italië. Het is de Barbera d´Asti van het kleine wijndomein Cossetti in Castelnuovo Belbo, een ouderwets familiebedrijf. We kennen uit Piemonte natuurlijk de grote wijnen als Barolo en Barbaresco die gemaakt worden van Nebbiolo maar naast deze koning wordt kroonprins Barbera veel meer aangeplant. De Barbera is eigenlijk meer de druif van het volk, eenvoudiger maar ook toegankelijker en als je die eigenschappen koppelt aan een bezielde wijnmaker dan kun je heerlijke wijnen verwachten; wijnen die barsten van het donker rode fruit en waar een beetje kruidigheid karakter geeft aan dit moois.
De Barbera d´Asti van Cossetti is er zo één; de druiven groeien op de mooie hellingen rondom het stadje Asti (inderdaad ook geroemd om zijn verfrissende Moscato), worden met de hand geplukt en na het persen en vergisten krijgt het sap de gelegenheid om in grote vaten tot rust te komen en zich te ontwikkelen tot een heerlijk sappige rode wijn waarin je bramen, kersen en zelfs rijpe pruim proeft. Een vleugje kruidigheid maakt het terugkerende vakantiegevoel compleet en als je de wijn dan op 16-18 graden Celsius drinkt en er een gegrild lamskoteletje bij eet is er weinig reden meer om weemoedig te zijn.
De 2012 Barbera d´Asti DOCG van Cossetti is te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton voor € 7,50 ex. 21% BTW

Wilt van der Kooi is vinoloog en werkzaam bij wijnwinkel De Gouden Ton in Amsterdam. Regelmatig adviseert hij horecabedrijven over de samenstelling van de wijnkaart.