De Café Site

Dat Oostenrijk een prima vakantieland is moge duidelijk zijn; ’s winters zijn de besneeuwde bergen een lustoord voor de wintersporters en ’s zomers wordt er in diezelfde bergen veel geklommen, gewandeld en ge-mountainbiked.

Dit gebeurt meestal in het westelijke deel van Oostenrijk, een gebied dat niet echt aan een wijn producerende natie doet denken. Daarvoor moet je naar het oosten, vooral rondom Wenen kun je als wijnliefhebber je hart ophalen. In deze regio zijn natuurlijk de witte varianten Riesling en Grüner Veltliner beroemd vanwege hun pure, verkwikkende karakter; meestal wijnen van hoge kwaliteit.
Gelukkig wordt er in Oostenrijk ook zeer verdienstelijk rood gemaakt en één van die rode wijnen is de RED (what’s in a name…) van Weingut Heinrich uit Gols. Gols ligt in Burgenland, de wijnregio rondom de Neusiedlersee, aan de Hongaarse grens, nog een stukje oostelijker dus.
In Burgenland heerst een nog aangenamer klimaat dan rondom Wenen en de extra uurtjes zon en de iets hogere temperatuur maken dit gebied zeer geschikt voor blauwe druiven. De meest aangeplante varianten zijn de Oostenrijkse Blaufränkisch, Zweigelt en St.Laurent, druiven die allemaal wel iets van de Pinot Noir in hun bloed hebben. Omdat je als wijnland niet serieus wordt genomen ( al dan niet terecht)zonder Merlot en Cabernet Sauvignon worden deze ook verbouwd maar gelukkig bepalen ze niet het beeld van de Oostenrijkse rode wijncultuur.
De RED van Gernot en Heike Heinrich is een superlekkere wijn gemaakt van, juist ja, Blaufränkisch, Zweigelt, St.Laurent en een klein scheutje Merlot, in dit geval stuk voor stuk biologische druiven. Het is een niet te zware wijn met relatief weinig alcohol (11,5%) die vooral smaakt naar rijp rood en paars fruit. Een heel fijn kruidenzweempje en zachte tannines geven de RED een mooie structuur die hem zeer geschikt maken als begeleider van gegrilde kip, een kalfs entrecote of risotto met paddestoelen en gegrilde groenten. Maar ik word ook zeer blij als ik hem als aperitief krijg voorgezet!
De RED van Heinrich is te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton voor € 8,29 ex. 21% BTW

Wilt van der Kooi is vinoloog en werkzaam bij wijnwinkel De Gouden Ton in Amsterdam. Regelmatig adviseert hij horecabedrijven over de samenstelling van de wijnkaart.