De Café Site

Coffeelab UC heeft een missie. Eindhoven internationaal op de kaart zetten als koffiestad. Om dit doel worden regelmatig gast-barista’s van over de hele wereld uitgenodigd om te komen werken in de koffiebar en hun ervaringen en kennis te delen en hierover te schrijven op hun blogs. Nog belangrijker, de hier gezette koffies zijn van topkwaliteit.

En dat laatste moet ook wel natuurlijk als één van de eigenaren Jeroen Veldkamp heet. Misschien wel de beste, of in ieder geval bekendste barista’s van Nederland. Hij bundelde zijn koffiekennis met horecaspecialist Rob Bongers van Horeca Development. Als locatie werd gekozen voor het markante VVV gebouw op het Stationsplein in het centrum van Eindhoven. Op 110m2 werd een bijzondere koffiebar gerealiseerd. Bijzonder omdat de ruimte een open verbinding heeft met de nieuwe brand-store van de VVV. Bezoekers kunnen een heerlijke kop koffie drinken en als de VVV dicht gaat kan men nog steeds tickets kopen bij de koffiebar.

Een belangrijk onderdeel binnen het nieuwe koffieconcept is de uitgestelde koffie (café sospeso). Dit is een systeem waarbij iemand van tevoren een kop koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Die kan dit op een later moment op komen halen door te vragen of er een uitgestelde koffie beschikbaar is. Ook zijn er plannen om mobiel koffie te verstrekken waar dit, incidenteel, troost kan bieden, bijvoorbeeld bij een brand of ander incident. Deze zogeheten ‘coffee-angels’ schenken gratis koffie uit een warme-dranken-rugzak.

TESTLAB
De basis voor het totale concept is dat de ruimte één groot testlab is. Continue in beweging, nooit af en organische groei zijn de speerpunten voor het testlab, dat niet alleen Coffeelab zal zijn maar ook foodlab, kassalab, stoelenlab, plantenlab, ovenlab, vaatwaslab etc. Hiervoor zijn dierbare connecties en relaties uit horecaland benaderd die hun innovaties hier uit gaan testen. Zo komt er bijvoorbeeld een kassasysteem dat cashfree en ticketfree werkt. Bestellingen worden rechtstreeks naar de ipad op het barista-station ‘geschoten’ waardoor een enorme efficiencyslag te maken is.

ASSORTIMENT
Ook qua assortiment is er ruimte voor experiment. Goede koffie is een vanzelfsprekendheid. Er wordt gewerkt met 3 soorten, waarvan 2 vaste,- en 1 wisselende blend. Verder zijn er slowdrip,- koude koffie’s, kinderkoffie (opgeklopte melk) en thee verkrijgbaar. De blaadjes voor verse muntthee kun je zelf knippen in ‘mintstreet’. Uit het kleine baklab achter de bar komen zelfgebakken taarten, toast, worstenbroodjes en, op termijn, ook ijs.

INTERIEUR
Het testlab concept was het vertrekpunt voor de denkrichting van Lianne Bongers. De ontwerpster van Studio Lime, verantwoordelijk voor het interieur, heeft het continu in beweging zijn en inspelen op veranderingen heel letterlijk genomen. Zo komt het dat bij de soft-opening op 8 november nog van alles ‘niet af’ was. Under Construction dus, U.C. Ook zijn alle losse interieur-elementen te koop of zelfs te adopteren. Levend groen is een belangrijk onderdeel in het totale plan. Een flink aantal vaste, veelal hangende planten, maar ook een aantal planten van plantbeu.nl die opgeknapt zijn en via het Coffeelab weer een plekje zoeken bij iemand die er goed voor zorgt. Foto’s: Karin Verhoog Fotografie