De Café Site

Vrijdag 27 en zaterdag 28 juni zal voor de derde maal het bierfestival ‘Carnivale Brettanomyces’ plaatsvinden. Bij vijf verschillende biercafés in het centrum van Amsterdam vinden workshops plaats en kunnen bieren worden geproefd die zijn vergist met niet conventionele gisten en bacteriën zoals Brettanomyces. Met deze zogenaamt ‘wilde gist’ wordt onder andere gueuze gebrouwen.

Drieëntwintig brouwerijen, waaronder twee Britse en twee Belgische zullen hun veelal speciaal voor dit festival gebrouwen bieren presenteren. Op vijf locaties in Amsterdam Centrum zullen de bieren twee dagen lang geproefd kunnen worden, soms gepaard met uitleg van de brouwer zelf. Er kan geproefd worden bij de biercafés Proeflokaal Arendsnest, BeerTemple, Proeflokaal en brouwerij De Prael en In de Wildeman. Ook bij de bekende bierwinkel De Bierkoning kan geproefd worden.
Daarnaast vinden er 6 masterclasses plaats variërend in onderwerp van de historie van Duits zuur bier, het produceren van Nederlands Lambiek tot de achtergronden en technieken achter het brouwen met een ‘sour mash’. wie niet van bier houdt, maar toch geïnteresseerd is, tijdens deze editie worden ook kleine uitstapjes gemaakt naar cider en wijnen. Om het publiek een nog beter beeld te geven van de mogelijkheden met deze ondergeschoven micro-organismes.

Behalve een kleine vergoeding voor de masterclasses wordt er voor geen enkel onderdeel van het programma toegang gevraagd. Iedereen is welkom. Op zaterdagmiddag wordt er in Brouwerij de Prael veel ruimte ingeruimd voor bieren van amateurbrouwers, een beweging die momenteel in Nederland een dynamische groei doormaakt. Eén thuisbrouwer van de voorgaande editie, Toon van den Broek, heeft inmiddels de stap naar een officiële brouwerij gemaakt. Naar Brussels voorbeeld gaat hij zich professioneel toeleggen op bieren van spontane vergisting. Samen met brouwerij Eanske, ook pas dit jaar gestart, is hij hiermee uniek in Nederland. Hij gaat deze opvallende stap toelichten in Bierproeflokaal in de Wildeman, op vrijdag om 3 uur.
Het volledige programma, inclusief de namen van deelnemende brouwerijen en de locaties waar het plaats gaat vinden: www.wildegist.nl