De Café Site

Met een expositie over de historie van het café viert Het Bolwerk deze hele maand dat de zaak 110 jaar bestaat. Het café aan de Stadsgravenstraat geniet bekendheid zowel binnen als buiten Enschede. De literaire avonden die het café in het verleden organiseerde trokken veel bekende schrijvers naar Enschede.

Met een groot feest werd op 1 december gevierd dat het alweer 110 jaar geleden is dat er in dit pand voor het eerst drank geschonken werd. In 1904 werd de gracht tussen de Stadsgravenstraat en de Noorderhagen gedempt. Bovenop die gedempte gracht werd het Bolwerk gebouwd. Hierdoor loopt het café naar achteren af, vroeger was daar de gracht. Hierdoor verzakt het pand nog steeds. Elke twee jaar worden de toiletdeuren bijgeschaafd omdat ze anders teveel klemmen.

Om het jubileum te vieren konden gasten met herinneringen aan het verleden van dit café konden iets maken en dit inleveren bij Het Bolwerk. De resultaten zijn de komende maand in het café te bewonderen. Het jubileum werd luister bij gezet door “Het Kalterflug Gesellschaft”. Songschrijver Jelle Smit (snaren, zang) bracht samen met Aicha Klei (viool, zang), Dieter Kuhlmann (contrabas, trombone) en Robert Bok (bugel, trompet) nummers ten gehore schurend aan Tom Waits, Grizzly Bear en Damien Rice. Aansluitend trad de 6-koppige cajun-americanaband “Des Fais Do Do” op. Deze Enschedese band is een geliefde gast op diverse festivals in binnen en buitenland. Des Fais Do Do betekent: “Ga maar lekker slapen”. De heren maken stampende Cajun muziek, die zo uit de sompige moerassen van Louisiana getrokken is.
Het Bolwerk is onderdeel van de Beiaard Groep. Naast het gelijknamige café in Enschede maken o.a. ook café De Brabantse Aap en brouwerij De Bekeerde Suster, beiden in Amsterdam, hier deel van uit.