De Café Site

Nederland heeft maar één echte biertraditie en dat is die van het bockbier. Jarenlang was het goed gebruik om de eerste vaten van dit herfstbier pas aan te slaan op de eerste maandag van oktober. Nu wordt de traditie rondom het herfstbier in hoog tempo de nek omgedraaid. Terwijl alle brouwerijen, groot en klein, juist baat hebben bij één introductiedatum.

De eerste maandag van oktober staat zeker in de horeca bekend als dé datum waarop het eerste fust bockbier van het jaar mag worden aangeslagen. Met droge blaadjes op de vloer en versiering aan het plafond gaan soms onder luid gejuich de taps zelfs al om 1 minuut over twaalf open. Proost!
Inmiddels is de eerste maandag van oktober al lang niet meer heilig. Op Twitter en Facbook zie ik weliswaar cafés die nog verkondigen dat ook bij hun begin oktober pas de eerste bokken getapt worden, maar hoe lang is dit nog vol te houden als met name de supermarkten zich geen fluit aantrekken van deze biertraditie?
Bierconsumentenvereniging Pint deed een paar jaar geleden een poging om 21 september – de eerste dag van de herfst – tot officiële introductiedatum uit te roepen. Het werkte even en dan ook nog maar een beetje. Nederlandse Brouwers, toen nog het CBK, lieten een officiële introductie een paar jaar zelfs helemaal achterwege. Tot ik in mijn toenmalige functie van chef-redactie bij vakblad Misset Horeca vond dat het zo toch echt niet langer kon en daarom zelf een aftrap op poten zette. Exclusief voor de cafés in de Top 100 en in het bijzijn van de nodige pers kwamen de grote brouwers van het land bijeen in Esbeek en tapten hier de glazen vol met bockbier. Het werd een succes. De beste cafés van het land genoten als eerste van het bockbier en dat gold ook voor de aanwezige brouwers. Waarom? Het hele jaar moeten ze er vooral voor zorgen dat het hele brouwproces perfect verloopt. Immers, pils kan zich geen foutmarge permitteren. Maar om bockbier te brouwen mogen ze hun brouwhart laten spreken. De techneut wordt weer brouwer. Lekker variëren met recepturen en dus moutsoorten, plato’s en gist. Terecht dat ze trots zijn op het eindresultaat. Meerdere keren zal ik tijdens de bockbier-introductie de brouwers van Bavaria, Grolsch, Lindeboom of Heineken elkaars bock proeven. Verwachtingsvol werd toegekeken hoe door de collega een slok werd genomen. Het bier vervolgens rondging in de mond. De receptoren op de tong in werking gezet. En dan vaak die glimlach. Want de smaak mag dan soms te zoet of te bitter zijn, hier werd bovenal elkaars vakmanschap gewaardeerd. Voor even geen concurrenten maar vrienden van het bier die geïnteresseerd zijn in elkaars kunne en daar respect voor hebben.

Onbegrijpelijk
Na Esbeek werd de draad door de grote brouwers weer opgepakt en was er vanaf dat moment weer een gezamenlijke opening van het bockbierseizoen, inclusief de benoeming van een heuse bockbierambassadeur. En dat alles zoals het hoort: Op de 1e maandag van oktober.
En toen werd het 2014. In mijn agenda staat maandag 6 oktober al een tijdje gemarkeerd. Op die datum wordt de bock immers weer officieel losgelaten door de Nederlandse Brouwers. Maar wat blijkt? Ineens staan half september de 6-packs Brand en Amstel al in de winkelschappen! Niet veel later gevolgd door Gulpener, Alfa, Jopen, Heineken, La Chouffe ja, wie niet eigenlijk? De bokken zijn veel te vroeg uit het weiland ontsnapt dit jaar. Leuk voor de onverschillige liefhebber, maar funest voor de Nederlandse biercultuur op de middellange termijn.
We mogen dan honderden brouwerijen hebben tegenwoordig, de Nederlandse biercultuur is nog steeds pril. We zijn nog steeds een pils-natie. En veel van die verstokte pilsdrinkers drinken nog steeds geen bittere IPA’S, Weizens, houtgelagerde gerstewijnen of Kuyt-bier. Maar wat ze wel doen, één keer per jaar een glas bockbier bestellen. Het is deze grote groep die ervan moet worden overtuigd dat naast pils uit eigen land ook Nederlands speciaalbier van topkwaliteit is en het ontdekken waard. En het is bockbier dat die brug kan slaan. Het is alleen al daarom dat dit bier een gezamenlijke introductie verdient. Dus, Nederlandse Brouwers, KBC, Pint, ga snel met elkaar om de tafel. En kom weer tot één introductiedatum. Mijn voorkeur mag duidelijk zijn, de eerste maandag van oktober. Nederlands bockbier verdient zijn moment in de spotlights! Iedereen die van bier houdt, zal dat beamen.