De Café Site

Het bier zelf is niet meer dan een voetnoot in de rijke bierhistorie van de Gulpener Bierbrouwerij. De Gulpener d’Or.

Gebrouwen in 2000 om het 175-jarige jubileum van de brouwerij luister bij te zetten. En om dat te vieren werd niet op een – toen nog – gulden meer of minder gekeken. Er werd een futuristische tapzuil ontworpen met knipperende led’s aan de bovenkant en in het doorzichtige onderste gedeelte dansten zilverkleurige snippertjes heen en weer in het water. De tap was bovendien gekoppeld aan een scorebord. Het was waarschijnlijk de eerste tapzuil die ‘beleving’ toevoegde aan het tappen. De tapzuilen met ijs zouden pas jaren later komen. Overal in het land werden ze geplaatst. Ieder 10e of 15e biertje (wie het exact weet mag het zeggen) was vervolgens voor rekening van de brouwerij. Maar al die techniek in één tapkraan, dat is vragen om problemen natuurlijk. Sommige kasteleins zullen het zich nog herinneren. Wat een ellende gaf dit ding! Inmiddels zijn ze overal verdwenen. Maar eentje houdt manmoedig stand! Tijdens de StiBON cursusavond over Bierbehandeling bij Café Jos in Nijmegen kwamen we recent dit zeldzame exemplaar tegen. Eigenaar Martien Evers vertelde dat er veel energie in wordt gestoken om de bijzondere tap in leve te houden. Gulpener d’Or komt er niet meer uit tegenwoordig. Wel het fraaie toppils van de Limburgse brouwer, het Chateau Neubourg.