De Café Site

De herfst nadert en traditioneel is dit het jaargetijde waarin het bockbier weer wordt getapt. Horecaondernemers die met een activiteit in hun café of restaurant het donkere najaarsbier onder de aandacht van de gasten brengen kunnen deze ook dit jaar weer aanmelden op de site Beleef Bockbier.

Nederland heeft maar één echte biertraditie, en dat is het bockbier. Vanaf de eerste maandag in oktober gaat traditioneel ‘de bok weer los’ en mag het bier in de horeca weer volop getapt en gedronken worden. De laatste jaren kiezen steeds meer ondernemers ervoor het bier extra onder de aandacht te brengen. Door een proeverij van meerdere bockbieren bijvoorbeeld, een bock-spijs diner, of het aanslaan van een fust herfstbier van een jaar geleden. Het donkere bier is immers ook een prima bewaarbier.
Op initiatief van Nederlandse Brouwers is de site Beleef Bockbier in het leven geroepen. Ondernemers die in hun zaak ‘iets’ met bockbier doen kunnen deze activiteit aanmelden waarna deze op de landkaart wordt geplaatst. Het is zo voor geïnteresseerde consumenten en (bock)bier liefhebbers in één oogopslag te zien waar in hun regio bockbier geproefd kan worden. ‘Samen met de horeca willen we de consument in oktober een mooie Bockbier beleving geven’, aldus de Nederlandse Brouwers. Activiteiten die inmiddels al op de site zijn te vinden zijn het Rondje Bok in de Kop in Blokzijl. Op drie locaties in het stadje, zoals Het Mauritshuis, kan genoten worden van een bok-diner. En bij topcafé De Beyerd in Breda zal (al) op zaterdag 27 september de in eigen huis gebrouwen Herfstbock worden gepresenteerd.
Tijdens de officiële aftrap van het Bockbier-seizoen 2014 zal ook dit jaar een ondernemer met het meest aansprekende bockbierinitiatief worden uitgeroepen tot Bockbierambassadeur. In 2013 ging deze eretitel naar Meesterkok Angélique Schmeinck waarmee ze in de voetsporen trad van Gert-Jan Hageman, De Kas (2007); Albert Kooy, Stenden University Hotel (2008); Rudolph van Veen, Meesterkok (2010); Paul Zonneveld, Haarlemse café In den Uiver (2011); Jerry Gontscharoff, Chefkok Huize Frankendael (2012).

Eén Response van “ Beleef Bockbier bundelt ‘bokkige’ horeca-initiatieven ”
  1. Peter

    Vanaf begin oktober meer dan 10 bockbieren op de tap in Proeflokaal Arendsnest
    (ik denk het café met de meeste bockbieren tegelijkertijd op de tap (in de maanden okt & nov tappen wij meer dan 30 verschillende merken bockbier……..Proost!