De Café Site

Voor april geen bier, maar wel een biertype dat op geen enkele bierkaart of tap mag ontbreken. Lentebier of ook wel Lentebock. Hét biertype van het voorjaar.

Iedere ondernemer doet er goed aan om van dit populaire voorjaarsbier minstens twee merken te voeren. Er is keuze volop. Veel bieren die vroeger als Meibock door het leven gingen heten tegenwoordig Lentebock. Prima te tappen tot begin juni dus. Veel Lentebieren neigen qua kleur en smaak in de richting van de bekende Blonde bieren. Toch durft een aantal brouwers qua receptuur een stukje verder te gaan dan bij de blonde versies het geval is. Soms zitten er kruiden in. En zeker bij de craft-brewers meer hop. De Lentebock mag karakter hebben en is voor iedere brouwmeester een mooie proeve van bekwaamheid. Proef – als het kan – voor de aardigheid eens de Brand Lentebock, de Grolsch Lentebock en bijvoorbeeld het lentebier van Budels. Wat een enorme verschillen! Is Brand vooral fris en fruitig, daar is de Grolsch meer zoetig en valt de Budels versie op door een volle hoofdsmaak en hoppig karakter. En eigenlijk zou ieder café ook ten minste één fustje Hertog Jan Lentebock in huis moeten halen. Het was in de jaren ’80 dat bij deze brouwerij werd besloten een niet volledig uitvergist Hertog Jan Tripel brouwsel dan maar als Meibock op de markt te brengen. Een traditie was geboren. Al is de huidige Lentebock wel iets zoeter dan destijds.
Nog extremer van smaak zijn bijvoorbeeld de Lentehop van De Molen, met 36 EBU!, of de bock van Emelisse. En probeer zeker ook de Kiem van Duits & Lauret. Met een subtiel rookaroma. Eén biertype, veel smaken. Haal dus variatie in huis. Het zorgt voor een verhaal aan tafel en dat weet iedere gast te waarderen. De komende weken zijn er op meerdere plaatsen, waar onder Amsterdam en Utrecht, speciale lentebock festivals. Kijk bij de agenda waar en wanneer.

Natuurlijk leent de lentebock zich ook prima om mee te koken of als maaltijdbegeleider. Klik hier voor een smakelijk recept van Han Hidalgo.